lauantai 6. kesäkuuta 2009

Agikoulutusta


Oltiin toukokuun viimeisenä viikonloppuna Joensuussa Mallan kanssa ottamassa oppia Mika Moilaselta agin saralla. Saatiin oikein kunnon helteet niskaamme sopivasti.


Mulla ei ole nyt mitään esteohjelmaa käytössä, joten kirjaan nyt vaan pointteja mitä päällimmäisenä jäi mieleen.


* Ennakoiminen


Ilman ennakoimista ei ole mitään, ei tule mitään eikä saavut mitään. Ja ennakoimista voi ja pitää opetella ja se pitää kouluttaa koiralle, jotta se tietää, mitä tarkoitetaan.


* "Ei se osaa sitä noin"


 Sitten se pitää opettaa, eikä aina hakea niitä jo osattuja ratkaisuja.


* Eteneminen


Mallan kanssa on pakko panostaa siihen selkeään etenemiseen, ja sen vahvistamiseen. Oikea-aikainen palkkaus tässä tosi tärkeä, osta narupallo frisbeen tueksi, lentää paremmin.


* Takaakierto


Mallalla on väärä tekniikka, siksi sen jälkeen se ei kykene etenemään suoraan. Opeta oikea tekniikka, vaadi sitä koiralta.


* SIIPI


Koira kääntyy ohjaajan puolella mahdollisimman läheltä estettä. Ennakoi, anna käsky ajoissa.


* Esteiden suoritustekniikka


mm. pussin ongelmat väärässä opetustavassa. Opeta koira etenemään suoraan. Mieti, osaako koira kontaktit sitten kuitenkaan.


* Putki ja suunta


Meidän ikiaikainen kompastuskivi - anna jo ennen kun koira putkessa sille selkeä suunta, mihin sen jälkeen mennään. "Tässä" ei käännä koiraa pois, kun se on oppinut, että se ei tarkoita poiskääntymistä.


* Ohjaa, älä juokse


Kun kaikki on oikein, ei ole kiire. Odota koiraa, ennakoi, ajattele.


* Natsitervehdys


Koira ei etene.


* Perse-ohjaus


Koira etenee. Ajattele, että ohjaat koiraa takapuolesta.


* Malla


Koiralla on erinomainen oppimiskyky, käytä sitä hyväksi. Siinä missä muiden koirakoiden kanssa toistettiin samoja juttuja, Malla eteni koko ajan, ja tarjoaa uutta tapaa. Tosi hyvä, mutta ota huomioon toistojen määrässä.


Osaa myös vedättä, pitää myös vaatia. Näkyi hyvin valssiharjoituksessa, ja rimojen alittamisena. Vaadi, ole jämäkkä, palkkaa.


* Ohjaaja


Luottoa koiraan, ja itseen. Treeneissä voi ja pitää kokeilla hankalia juttuja ja harjoitella niitä. Hyvää se, että osaan könähtää, ja sitten iloita, eli reiluus koiraa kohtaan hanskassa näköjään silloinkin kun sapettaa.


Opeta, älä mutkuttele. Koira oppii mitä tahansa.


 


Kaikenkaikkiaan tosi kiva viikonloppu ja vaikka harjoitukset olivat hyvin perustavanlaatuisia, siellä näkyi kaikki koulutusvirheet ja ongelmat, mitä meillä on ollut, ja oli tosi mahtava saada niihin neuvoja. Nyt vaan harmittaa, kun meidän treenitauko jatkuu edelleen - saa nähdä miten seuraavissa treeneissä pysyy oppi mielessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti